Ekologinis ūkis

Vaclovo Neverdausko ekologinis ūkis

Vaclovo Neverdausko

ūkyje auginama išties daug įvairiausių augalų: braškių, aviečių, serbentų, agrastų, česnakų, bulvių. Ir visa tai išauginta be jokių chemikalų!!! Apie kiekvieną iš šių augalų veislių skaitykite žemiau.

 

Braškės
Honeoye Braškę galima pavadinti Lietuvos uogų karaliene. Ji yra viena saldžiausių, gardžiausių ir ankstyviausių uogų. Del savo raudonos spalvos ir širdeles formos ji buvo laikoma meilės deivės Veneros simboliu. Tyrimais nustatyta, kad braškės dėl didelio jose esančio flavonoido kiekio pasižymi stipriu antioksidantiniu poveikiu, apsaugo nuo trombų susidarymo, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jose yra vitamino C, kalcio, geležies, kalio, A ir B grupes vitaminų.

"HONEOYE"

Honeoye

Veislė sukurta JAV, ankstyva, derlinga. Uogos kūgio formos didelės, odelė nuo ryškiai raudonos iki tamsiai raudonos spalvos. Minkštimas šviesiai raudonas, sultingas, gero skonio. Uogos tvirtos. Kereliai vidutinio augumo. Žiedynai lygiai su lapais. Kereliai atsparus iššalimui, mažai serga lapų ligomis ir uogų puviniais, vidutiniškai atsparus pašaknio ligoms. Uogos transportabilios, tinka auginti ankstyvam derliui po priedangomis.

"POLKA"

Labai derlingos braškės. Uogos stambios, gražios, bet vėliau pradeda smulkėti. Uogos labai skanios, tvirtos ir gražios. Šios braškės neatsparios lapu ligoms, nukenčia ir nuo pašaknio ligų.

Į viršų

Avietės
Avietės populiarumu nusileidžia tik braškėms. Jeigu ankščiau joms buvo skiriamas prasčiausias sodo kampelis, tai dabar jos sodinamos geriausioje lysvėje. Nenuostabu, juk aviečių uogos labai vertingos - jose daug mineralinių medžiagų, vitaminų ir organinių rūgščių, kurios pašalina iš organizmo šlakus. Uogose esanti salicilo rūgštis slopina skausmą, mažina karštį ir skatina prakaitavimą. Avietės gelbsti gydant peršalimo, inkstų ir širdies bei kraujagyslių ligas.

"POLKA" ir "PORANNA ROSA"

 

Polka Poranna Rosa

`Poranna Rosa` - lenkiška veislė. Uogos apvalios, geltonos, saldžios. Labai patinka vaikams.
Naujos stambiauogės lenkiškos avietės `Polka` tikrai vertos sodininkų dėmesio. Abi veislės remontantinės. Remontantinės avietės paprastai subrandina du derlius. Pirmaisiais metais derėjusių stiebų viršūnės nudžiūsta, o apačia išsišakoja ir kitais metais dera vėl. Dera ir užaugę nauji stiebai. Pirmas negausus derlius prinoksta birželio pabaigoje, o antrasis - vėlų rudenį (paprastai pradeda nokti rugsėjį). Rudenį remontantinės avietės galėtų derėtų net 3 mėnesius, bet stiprios šalnos jas sustabdo.

 

Į viršų

Serbentai
Serbentų uogos valgomos šviežios, konservuotos, šaldytos. Iš jų verdama uogienė, kompotas, gaminami marmeladas, sirupas, želė, vynai, sultys, daromi balzamai. Jos rekomenduojamos dietinei mitybai, naudingos vaikams. Plačiai naudojamos konditerijos pramonėje, dėl gražios spalvos maišomos i kitų uogų ir vaisių gaminius. Lapuose ir pumpuruose susitelkusių eterinių aliejų komponentai naudojami parfumerijoje. Uogos, lapai ir pumpurai vartojami ir liaudies medicinoje.

Juodųjų serbentų uogos ir jų produktai didina organizmo atsparumą infekcijoms, padeda pašalinti sunkiuosius metalus ir radioaktyviąsias medžiagas, gydo nuo skrandžio ir dvylikapirštes žarnos opaliges, gastrito, vartojamos sergant avitaminoze, gerina širdies, kraujagyslių ir kvėpavimo organų veiklą. Juodiesiems serbentams specifinį kvapą suteikia eteriniai aliejai, jie slopina uždegimus, varo šlapimą ir gydo nuo reumato. Aromatingi juodųjų serbentų lapai vartojami kaip prieskonis sūdant ir rauginant kopūstus, agurkus, pomidorus.

"ÖJEBYN"

Öjebyn – vidutinio ankstyvumo juodųjų serbentų veislė. Krūmai vidutinio augumo, vidutiniškai išsiskleidę. Uogos stambios (1 g), saldžiarūgštės, aromatas silpnas. Uogose yra 120,6 mg/proc. vitamino C. Vaisinės kekės vidutinio ilgio ir ilgos. Iš krūmo vidutiniškai priskinama po 2–3 kg uogų. Atsparūs miltligei, nepakankamai atsparūs serbentinei erkutei bei rūdims. Pastebėti pirmieji žiedų pilnavidurės susidarymo požymiai. Pakelia pavasarines šalnas, ištverminga žiemą, uogos tinkamos gabenti. Lietuvos asortimente nuo 1988 metų.

"TITANIA"

Titania – vidutinio ankstyvumo juodųjų serbentų veislė. Krūmai labai augūs, truputį išsiskleidę. Uogos stambios (1,1 g), saldžiarūgštės. Uogose yra 100 mg/proc. vitamino C. Vaisinės kekės vidutinio ilgumo. Iš krūmo vidutiniškai priskinama po 2–3 kg uogų. Sąlyginai atspari miltligei, deguliams, vidutiniškai – šviesmargiai.

"BEN ALDER"

Ben Alder

Ben Alder – vėlyva juodųjų serbentų veislė. Krūmai vidutinio augumo, truputį išsiskleidę. Uogos smulkios (0,8 g), saldžiarūgštės, tinka gabenti. Uogose yra 116 mg/proc. vitamino C. Vaisinės kekės trumpos. Iš krūmo vidutiniškai priskinama iki 5 kg uogų. Atspari miltligei, o serbentinei erkutei ir žiedų pilnaviduriai – vidutiniškai. Veislė sukurta 1988 metais

Į viršų

Agrastai

Agrastai dažnai vadinami šiaurės vynuogėmis. Sunokusiose uogose būna iki 13 proc. cukraus ir daugiau kaip 2 proc. organinių rūgščių, taip pat nemažai pektinų, rauginių bei mineralinių medžiagų. Agrastų uogose ypač daug vario, nemažai karotino, C, P bei B grupės vitaminų.

Agrastai

Liaudies medicinoje agrastai vartojami įvairių ligų profilaktikai ir įvairioms ligoms gydyti. Jie rekomenduojami vaikams ir vyresniems žmonėms kaip dietinis produktas. Šviežios uogos ypač padeda sergantiesiems širdies ir kraujagyslių, virškinamojo trakto, inkstų ir šlapimo pūslės ligomis. Jas tinka vartoti, kai užkietėja viduriai, sutrinka medžiagų apykaita, kai kamuoja hipertonija, mažakraujystė, įvairios odos ligos.

Jei tris kartus per dieną suvalgysite po dubenėlį uogų ir tai darysite mėnesį, būkite tikri, kad perėjote visą šių ligų profilaktikos kursą.

"Invicta"

Tai rugpjūčio mėnesį uogas išsirpinantis daugiametis uogakrūmis. Vaisius su koteliu, šiek tiek pailgas, raudonas. Uogos labai švelnaus, šiek tiek saldoko skonio.

 

 

Į viršų

Česnakai

Česnakas - ilgametis augalas, ilgais siaurais lapais ir dekoratyviniais žiedais. Jo galvutė sudaro keletas skiltelių, padengtų plona balta luobele.

Česnakai naikina bakterijas, grybelius, virusus, ramina, padeda atsikosėti, gydo alergiją, stimuliuoja kraujotaką. Kai kurie mokslininkai mano, kad neturint vaistų česnakais galima gydyti visas ligas.

Šviežiuose česnaku svogūnuose yra apie 60 % vandens, 15 % cukrų, iki 0,3 % glikozido alijino, 0,4-2,0 % eterinio aliejaus, flavonoidų, fitosterinų, vitaminų C, PP, karotino, B grupės vitaminų, inulino, apie 2 % mineralinių medžiagų.

 

Į viršų

Bulvės

Bulvių gumbuose gausu įvairių maisto medžiagų: iki 24% krakmolo, 2% augalinių baltymų, fermentų, ivairių biogeninių elementų, organinių ir mineralinių druskų – kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, šiek tiek proteino, riebalu, ląstelienos, obuolių, citrinos ir rūgštynių rūgšties, gausu vitaminu A, B, C, PP, U, folinės rūgšties, karotino .

Polka

Kalis, esantis bulvių gumbuose, skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl tinka inkstų ir širdies ligomis sergančiųjų dietai. Šviežios bulvių sultys padeda nuo gastritų su padidėjusiu rūgštingumu, vidurių užkietėjimu, sergant skrandžio opalige: stabdo skrandžio sulčių išsiskyrimą, padeda surandėti opoms. Kosmetologai siūlo dėti maitinamąsias bulvių kaukes, kurios tinka labai sausai arba saulės nudegintai veido odai

"MIRTA"

Mirta – lietuviška, vidutinio ankstyvumo maistinių bulvių veislė. Gumbai plačiai apvalūs, sekliomis akutėmis, gelsvos spalvos, atsparūs sutrenkimui. Minkštimas žalsvai gelsvas, pjaustant netamsėja. Bulvės labai skanios, verdant sukrenta. Gerai laikosi žiemą. Labai gerai pakelia sausras. Krakmolingumas 15–18 procentų.

Į viršų